Ebeltoft DaghøjskoleFøtex EbeltoftMurer- og Entreprenørfirma Jens KvistEgsmark Strand-Logi - VandkærsholmPlusIceKvickly EbeltoftKKT - Skilte og TryksagerPiccoli IVSApelgren Jordt Coffee

Udstillingen slutter søndag, den 12. juni kl. 16.

Det var noget af en appelsin i turbanen for Ebeltoft Kunstforening, da der før jul kom en henvendelse fra Museum Ovartaci på Psykiatrisk Hospital i Risskov. 

Museet står for nedlæggelse pga. salg af bygningerne til beboelse, og Museet kender ikke sin fremtid. Kunstforeningen blev forespurgt, om den kunne tænke sig at udstille nogle af det berømte byesbarn Ovartacis billeder i Tinghuset i foråret 2016. 

Ovartaci er født i Elsegårde i 1895 og hedder iflg. kirkebogen Luis Marcussen. Han blev uddannet malersvend og rejste 31 år gammel til Argentina, hvor han opholdt sig i 3 år. Under opholdet blev han psykisk syg og blev efter hjemkomsten indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor han opholdt sig i 56 år til sin død i 1985. 

De første år under opholdet på hospitalet malede han naturalistiske billeder, blomster, bygninger ol., men efterhånden udviklede han sin egen specielle stil, hvor han malede, tegnede og lavede skulpturer og dukketeatre ud fra sine egne fantasier og oplevelser fra en lang række imaginære dyre- og mennesketilværelser. 

Ovartaci foretog utrolige rejser i sindet, i tid og rum.  Hans form var fabulerende og han var lige til sin død en særdeles produktiv kunstner. 

Han var også levende interesseret i musik, sprog og litteratur og kæmpede sig via et fantastisk engagement i sig selv og sin kunst i 1950erne og 60erne frem til en misundelsesværdig åndelig og kunstnerisk frihed.

Det hele var en selvbehandlings- proces, der førte til mere livskvalitet, end det er forundt mange andre såkaldt psykisk raske. 

Ovartacis livsværk placerer ham i psykiatrikunstens kongerække. 

Hans kunst blomstrede op og han fik venner. Cobra-kunstnerne Asger Jorn og Jean Dubuffet var blandt dem, der satte Ovartacis kunst meget højt. Han deltog i udstillingen ”Outsidere” på Louisianna i 1979, og hans skulpturer og billeder var iflg. anmelderne blandt de bedste. 

Ferniseringsdagen vil blive festligholdt i Tinghuset med åbningstale af en stor beundrer af Overtacis kunst, musikeren Lars H.U.G., som tager turen fra hovedstaden i dagens anledning. Grundet et forventet stort fremmøde håber Ebeltoft Kunstforening på godt vejr, så udstillingen kan åbnes fra trappen ind til Tinghuset kl. 11. Lars H.U.G. vil under udstillingen signere Ebeltoft Kunstforenings udstillingsplakat.

Dette site bruger Cookies. Hvis du klikker "Fortsæt" accepterer du dette.
Læs mere om brug af cookies og vores privatlivspolitik her...